Grote prijs Steenbergen 2019

Stichting Wielercriterium Steenbergen organiseert klassieker voor nieuwelingen en junioren op zondag 19 mei


Stichting Wielercriterium Steenbergen gaat iets nieuws proberen.
Nadat de Steenbergse wielerstichting vorig jaar haar 75-jarig jubileum vierde en van de KNWU de organisatie kreeg toebedeeld van de Nederlandse kampioenschappen voor jeugdwielrenners van 8 t/m 14 jaar, heeft het bestuur van de stichting besloten ook dit jaar weer een aansprekende wielerkoers te gaan organiseren.

Werden de laatste jaren  wedstrijden georganiseerd voor jeugdwielrenners (jongens en meisjes) in de leeftijdscategorieën zoals boven genoemd, dit jaar zal dat gaan gebeuren voor nieuwelingen en junioren, met tussendoor wedstrijden voor jeugdrenners van 12, 13 en 14 jaar.

Echter geen criterium op het welbekende parcours in de Steenbergse binnenstad, maar een landelijke klassieker in de omgeving van Steenbergen.
De organisatie is daardoor wel genoodzaakt een ander parcours te kiezen hetgeen dus ook zal gebeuren.

Er wordt voor deze klassieker vorm gekozen omdat het bestuur van mening is hiermee een aantrekkelijke wedstrijd te kunnen bieden aan 2 categorieën waarvoor landelijk jaarlijks  slechts een 10-tal van zulk soort wedstrijden worden georganiseerd.
In West Brabant is de omloop rond Steenbergen zelfs de enige klassieker die voor nieuwelingen en junioren wordt georganiseerd.

De in deze categorie uitkomende renners vinden het rijden van een klassieker over het algemeen aantrekkelijker  dan het rijden van een criterium, omdat er langere afstanden kunnen worden gereden op een aansprekender parcours.
Geen rondje rond de kerk dus meer, maar een omloop van ruim 6 km in het buitengebied van Welberg, gevolgd door een aantrekkelijk parcours richting Nieuw-Vossemeer en weer terug naar Steenbergen.

De wedstrijdenreeks begint op zondag 19 mei om 9.30 uur met een wedstrijd voor jeugdwielrenners (jongens en meisjes cat 6.) van 13 jaar. Start en finish zijn aan de Kapelaan Kockstraat ter hoogte van zaal Koch , waarna 6 omlopen moeten worden afgelegd van 6,2 km. Na de start rijden de renners via Boomdijk, Nieuw Cromwielswegje, Groenedijk, Welbergsedijk, Laurentiusdijk en Pastoor Kerckerstraat weer terug naar de finish in de Kapelaan Kockstraat.

Om 11.00 uur wordt het startschot gegeven voor de nieuwelingen (15 en 16 jaar) welke zo’n 80 km moeten afleggen. Na een aanloopronde  rijden de renners via de Westlandse Langeweg en via Notendaal richting Nieuw Vossemeer waar 2 keer een ronde van 16 kilometer moet worden afgewerkt. Via de Kladde en het kassengebied rondom de Westlandse Langeweg komen de renners uiteindelijk weer terug op Welberg waar dan nog 3 keer de plaatselijke ronde van 6,2 km moet worden afgelegd.
 
Zodra de nieuwelingen zijn vertrokken start de wedstrijd voor de 12-jarigen (jongens en meisjes cat.5). Deze jeugdcategorie moet 5 omlopen gaan rijden van 6.2 km.
Om 14.00 uur begint de klassieker voor de junioren (17 en 18 jaar) voor hun rit in lijn van bijna 110 km.

Het parcours is hetzelfde als van de nieuwelingen echter in Nw.Vossemeer zal 3 keer de ronde van 16 kilometer moeten worden gereden en eenmaal terug in Welberg moeten nog 5 omlopen van 6.2 km worden afgelegd. Zodra de junioren zijn vertrokken voor hun wedstrijd staat de koers voor de jeugdrenners van 14 jaar (jongens en meisjes cat. 7) op het programma welke 7 omlopen van 6.2 km moeten wegtrappen.

De finish voor de nieuwelingen staat gepland rond 13.00 uur, de junioren zullen rond 16.30 uur hun wedstrijd beëindigen. Bij beide categorieën is het maximaal aantal deelnemers 150 renners. Gezien het feit dat de GROTE PRIJS STEENBERGEN een landelijke wedstrijd is welke wordt verreden  onder de reglementen van de KNWU, verwacht de Stichting Wielercriterium Steenbergen ook een groot aantal deelnemers.

De renners zullen worden begeleid door diverse motorrijders van de politie, alsook door een ronde-arts, E.H.B.O.-ers, een voorrij-auto, auto’s van de jury, materiaalwagens en uiteraard een bezemwagen. Daarnaast zullen vele vrijwilligers actief zijn als o.a. verkeersregelaars en signaleurs. De permanence  voor de renners is fitnesscentrum De Knotwilg aan de Wipstraat in Steenbergen, waar na afloop ook gelegenheid is om te douchen.
Net als andere jaren is de entree voor het publiek weer geheel gratis.
Rondom de finishstraat aan de Kapelaan Kockstraat zal voldoende aanbod zijn voor de inwendige mens.

Naast de werving van sponsoren, waarmee de Steenbergse wielerstichting momenteel volop bezig is, worden er voorafgaand aan deze wielerzondag diverse acties ondernomen om de nodige financiën bij elkaar te krijgen.

Zo zal er op zaterdag 16 maart een spinningmarathon worden georganiseerd , wordt er een bonbonactie gestart en zal er een grote loterij worden gehouden waarvoor reeds loten te verkrijgen zijn.

Kortom, zondag 19 mei beloofd een aantrekkelijke wielerdag te worden voor de vele jeugdige wielrenners die ons landje rijk is, waarbij de toeschouwers de Tom Dumoulins in spé de gehele dag  kunnen komen bewonderen.